lunes, 17 de septiembre de 2012

CODONYS I CODONYERS



PATRIMONIO HISTÓRICO, ETNOLÓGICO, ETNOGRÁFICO, RURAL, NATURAL Y AGRARIO DE VILANOVA D'ALCOLEA, CASTELLÓN
PATRIMONIO ETNOLÓGICO AGRARIO DE VILANOVA D'ALCOLEA

PATRIMONI AGRARI

CULTIUS: CODONYERS Y CODONYS
JUAN EMILIO PRADES BEL
GENT, COSTUMS, TRADICIÓNS, HISTORIES, PATRIMONIS I PAISATJES DE TERRES CASTELLONENQUES:
LA COCA DE CODONY'S
Escriu: JUAN E. PRADES BEL
- Ingredients, cal preparar: un got d'oli d'oliva verge cru, dos gots d'aigua tèbia, una miqueta de sal, llevat (llevadura de panader), farina la que atmetixca, 4 codonys y sucre abundant, per a la molla ens faran falta més farina i oli d'oliva verge cru.
- Estris: un ribrell, bol, o safa de pastar, un drap gros per a tapar la pasta mentre fermente, una llanda de baranes de les del forn.
- L'elaboració i pasos per a fer una “coca de codony's”: en un ribrell, desfarem el llevat en l'aigua tèbia, i afegirem el got de l'oli i la sal, tot seguit aniem afegint la farina “a poc a poc”, i anirem pastant sense parar fins a obtenir una massa homogénea que no s'enganxi als dits però que estigui esponjosa. Cobrirem amb un drap de cuina net i deixarem reposar la pasta fins que al apretar (prémer) amb el dit recuperi la forma original (costa de pujar més o menys una hora).
- Mentre puja la masa anirem pelant els codonys i els tallarem de forma fina i igualada, i untarem la "llanda de baranes" amb oli, posarem la massa ja fermentada en el centre i l'anirem estirant cap als costats, de manera que quede uniforme per tota la llanda, després caldrá fer la “molla” per a lo qual espolsarem farina per damunt de la masa, i amb el setrill ruixarem la farina seca amb un poc d'oli d'oliva verge, tot seguit posarem els talls de codony per damunt de la massa. Endolcirem escampant per damunt la coca una bona quantitat de sucre cal ser generos que no “dolga”, a continuació portarem la llanda a courela al forn, el temps de cocció sol ser d'uns ¾ d'hora aproximadament.


No hay comentarios:

Publicar un comentario