jueves, 4 de octubre de 2012

CORRAL IMPERIAL


GENTES, COSTUMBRES, TRADICIONES, HISTORIAS, PATRIMONIOS Y PAISAJES DE LA PROVINCIA DE CASTELLON: 

Por: JUAN EMILIO PRADES BEL (Taller de historia, memorias y patrimonios).

PATRIMONIO HISTÓRICO, ETNOLÓGICO, ETNOGRÁFICO, RURAL, NATURAL Y AGRARIO DE VILANOVA D'ALCOLEA.

ARQUITECTURA POPULAR, CORRALS ANTICS I ALTRES CONSTRUCCIONS PASTORILS DEL TERME DE VILANOVA D'ALCOLEA.

imágenes: JUAN EMILIO PRADES BEL.

















"EL CORRAL IMPERIAL".
ESCRIU: JUAN EMILIO PRADES BEL.
El corral Imperial va ser construit en la partida rural "El Tossal" al terme de Vilanova d'Alcolea, es un corral de planta quadrada, amb unes mides de 18x18 metres amb un total de 324 m2 de superficie construida. Va ser construit en el vessant arraserat de la part de llevant, al cap d'amunt del cim d'un tossalet que recau sobre el marge dret del riu Vilanova. El corral Imperial en l'actualitat esta abandonat i arruinat, amb algúns murs ensorrats parcialment, lo que esta més caigut es on existiren els llocs de pas, uns vans de pas que tenien tots llindars de fusta que s'han corcat. Tenia dos cuberts de cabironá construits en paral-lel amb sostre de vigamen de fusta separats per un mur mitjer, en la part central d'este mur es conserva intacte i en peu un arc de pedra que donava llum al cubert interior, es l'element mes resenyable de tota la construcció, els respiradors i llocs de güaita son espitlleres. Els murs estan coronats. Este corral va ser construit i reparat en varies fases que anaven ampliant el perimetre exterior. El corral a perviscut en ús al llarg dels segles XIX i XX. Al corral Imperial tan sols es pot accedir a peu, el accés es dificultos, es troba amagat tras la muntanya en mitx de la malea de malles de coscoll i argilagars. L'ubicació es just al fil de la serra mirant desde els llavadors de l'assut cap al llevant . Per a la visita al lloc, es deuen de pendre mesures de no entrar a l'interior, pel perill que pot comportar l'ensorrament de paraments, i per la vegetació puntxosa de malles, romigueres i sarses que cobreixen el terra.

BIBLIOGRAFIA, WEBGRAFÍA Y FUENTES DOCUMENTALES:

- PRADES BEL, J.E. (2010): “Els corrals antics i altres construccions pastorils del terme de Alcalá de Xivert, catalogació-inventari(III)". Revista Mainhardt nº68-desembre 2.010, págines 56-57.
- JOAN FELIU FRANCH (2002): "Conservar el devenir: en torno al patrimonio cultural valenciano". Publicaciones de la Universitat Jaime I, Castellón. 152 pp.
- DOMINGO GÓMEZ OREA (1992): "Planificación rural". Editorial Agrícola Española, SA; Ministerio de Agricultura, Pesa y Alimentación. Madrid, 396 pp.
- JUAN FRANCISCO OJEDA RIVERA (2004): “El paisaje como patrimonio y factor de desarrollo de las áreas de montaña”, en Boletín Asociación de Geógrafos Españoles, 38, pp. 273-278.
- SELMA CASTELL, S.; LLORÍA ADANERO, R. Y SORIANO MARTÍ, J. (1999): “El sistema de poblament de la Vall de Catí. Una aproximació geohistòrica”, en Boletín del Centro de Estudios del Maestrazgo, año XVI, nº 61, pp. 13-32.
- JAVIER SORIANO MARTÍ (2002): "Aprovechamientos históricos y situación actual del bosque en Castelló". Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana; Bancaixa, Fundació Caixa Castelló. Valencia, 838 pp.
- BENEDITO NUEZ, Josep (2000): "Arquitectura rural tradicional en la Plana Alta y Baixa de Castellón". José Benedito Nuez. A.CO.PA.H.: Asociación para la Conservación del Patrimonio Histórico. Nº. 8 (Novie 2000); p. 59-64.
- BARREDA TRAVER, Joaquim (2004): "Molins fariners hidràulics a Vilanova d'Alcolea: història, indústria i tecnologia" . Joaquim Barreda Traver, Magí Espinach i Briansó. -- Castelló: Diputació, Servei de Publicacions, 2004. 191 p.: il. ; (Universitària. Geografia i història) ISBN 84-96372-05-7
- ARAZO, Maria Angeles (1995) : "Arquitectura popular valenciana". Texto de Mª Angeles Arazo; fotos de Francesc Jarque. Valencia: Diputación Provincial, 1995. ISBN 84-7795-979-X
- ALLEPUZ MARZÀ, Xavier (2007) : "El paisatge de la ramaderia a Vilafamés: inventari d'arquitectures". Xavier Allepuz Marzà... [et al.]. [Castelló]: Comissió organitzadora XII Jornades Culturales de la Plana d'Arc, D.L. 2007 ,116 p.: il. ; 24 cm. ISBN 978-84-690-8184-6
- GARCÍA LISÓN, Miguel (1983): "Arquitectura popular: la vivienda rural temporera en las comarcas del Maestrat y les Terres de l'Ebre: "les pallisses" i "les casetes de volta" ". Miguel García Lisón y Arturo Zaragozá Catalán. Centro de Estudios del Maestrazgo. Nº. 1 (1983); p. 45-68.
- SIMÓ CASTILLO, Juan B. (2000): "Congreso internacional de la piedra en seco. Peñíscola, 2000 ". Juan B. Simó Castillo. Centro de Estudios del Maestrazgo. Nº. 64 (2000); p. 51-54.
- MESEGUER, V. , J.BTA. SIMÓ.(1997): "El patrimonio etnológico de Canet lo Roig". Edit. Centro de Estudios del Maestrazgo, 1997.
- MESEGUER, V. , SIMÓ, JB.(2001):  "El patrimonio etnológico agrario de Benicarló". Edit. Centro de Estudios del Maestrat, 2001.


No hay comentarios:

Publicar un comentario